ik krijg (vaak = minstens 1 dln/training) de opmerking dat ‘het allemaal wel goed is, maar dat ze dit beter hadden gekregen aan het begin van hun carriere als leidinggevende’. ik dacht dan steeds : ‘ja, dat is zo. maar nu kan je er toch ook wat mee?’. Blijkt dat ze eigenlijk gelijk hebben : managers worden veel te laat opgeleid volgens onderzoek.

Maar al te vaak worden mensen zonder enige managementvaardigheden in een verantwoordelijke positie gedropt, door een logische doorgroei of onverwachte wijzigingen binnen een team. ‘Geen probleem zolang die persoon zo snel mogelijk de nodige vaardigheden worden bijgebracht’, zou je denken. Wel, daar ligt nu blijkbaar het probleem …

Volgens een studie van Jack Zenger, ceo van consultancybedrijf Zenger/Folkman en auteur van het boek ‘How To Be Exceptional: Drive Leadership Success by Magnifying Your Strengths’, worden managers veel te laat opgeleid, meestal zelfs pas na 10 jaar als verantwoordelijke van dienst.

Trial & error

De gemiddelde leeftijd waarop mensen doorgroeien tot manager is 30 jaar, aldus de studie. Van enige leiderschapstraining is meestal pas sprake rond 42 jaar, is gebleken. “En dat is veel te laat, gezien nieuwe leiders vooral in het begin training moeten krijgen om zich de vaardigheden van een verantwoordelijke eigen te kunnen maken’, aldus Zenger. “Het principe van ‘trial & error’ is voor managers meestal geen verstandige werkwijze, maar toch blijkt dit meestal aan de orde te zijn.”

Grafiek: Gemiddelde leeftijd waarop managers leiderschapstraining krijgen
“Beter zou zijn om managementtrainingen vooraf te geven en op die manier potentiële leiders te identificeren”, vindt Zenger. “Op die manier verliezen managers geen kostbare tijd door de job gaandeweg te moeten leren én kweken zij geen verkeerde of foute gewoontes die zouden kunnen voorkomen worden in een opleiding vooraf.”

(kv) – Bron: Businessinsider.com / Harvard Business Review

photo by: acaben
Ik als trambestuurder?!?
Bescheiden managers presteren beter en zijn effectievere managers

admin