2 kleine kinderen, een job waar je je uren niet telt en een echtgenote die het zelf druk heeft. Ik moet mezelf het plaatje niet schetsen 😉 maar ik word steeds meer  gedwongen om op mijn nachtrust in te korten.

Omdat mensen -net als dieren trouwens- functioneren binnen circadiaanse ritmes, een geleerd woord voor biologische ritmes waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt – kan een ontregeling van het slaappatroon nefaste gevolgen hebben. Circadiaanse ritmes zijn nameijk vergelijkbaar met een orkest. Is het orkest op tijd dan volgt een melodie, maar is het orkest ontregeld dan volgt eerder een kakafonie.

Professor Jim Horne, directeur van het Sleep Research Centre aan de Loughborough University legt uit hoe je minder kan slapen zonder er de negatieve gevolgen van te moeten ondergaan:

  • Probeer nooit om een groot stuk van je slaap over te slaan. Wie zijn slaap elke dag met 45 minuten inkort, ligt tegen het einde van de week in de touwen. Ga niet verder dan 20 minuten op weekbasis en geef je lichaam de mogelijkheid om daaraan te wennen.
  • Een middagdutje geeft het beste resultaat indien het niet langer dan 20 minuten duurt en stopt net voor u in een diepe slaap raakt. Anders zal u zich wat ‘groggy’ voelen en riskeert u ’s avonds de slaap niet te kunnen vatten.
  • Programmeer jezelf. Raak je ’s avonds niet in slaap of heb je last van jetlag download dan muziek van www.speedsleep.com. Deze slaapgids traint je brein om je binnen de 30 minuten in de REM-slaapfase te brengen.
  • Verbeter de kwaliteit van je slaap. Regelmatig aan sport doen komt ook je slaap ten goede. Zorg er wel voor dat je genoeg drinkt. Dehydratatie is een sleutelfactor bij vermoeidheid.

(bron : express.be)

Quote van de maand
Te veel papierwerk

admin