Bescheiden managers presteren beter en zijn effectievere managers. Ze zorgen ook voor bevlogen medewerkers. Nederigheid is niet alleen een deugd, het zorgt ook voor een concurrentievoordeel.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Washington Foster School of Business. Het onderzoeksteam definieert bescheidenheid als een drieledig persoonlijkheidskenmerk dat bestaat uit een accuraat zelfbeeld, het vermogen om te leren en het waarderen van de sterke punten van anderen.

Bescheiden leiders zorgen voor bevlogen medewerkers en bevorderen samenwerking in teams. Bovendien optimaliseren ze jobtevredenheid en verlagen ze het verloop, aldus onderzoeker Michael Johnson.

Hoewel in de wetenschappelijke literatuur intelligentie en nauwgezetheid beschouwd worden als goede voorspellers van prestaties, blijkt bescheidenheid nog een betere voorspeller te zijn. De beste leiders werken stilletjes achter de schermen en laten hun medewerkers op de voorgrond treden. Deze leiderschapsstijl van luisteren, transparant zijn, bewust van de eigen beperkingen en het waarderen van bijdragen van anderen, is een effectieve manier om medewerkers betrokken te krijgen en te houden.

Bron: P&O Actueel; (Verschijningsdatum: 29.11.2013)

link naar onderzoek
managers worden veel te laat opgeleid
succesvolle veranderaars : inzicht in zichzelf belangrijker dan gebruikte change model

admin